DBMN sportwerkgever van de maand
7 mei 2013
Na overleg met de NDB hebben de 'Werkgevers in de Sport', ook wel WOS genoemd, er voor gekozen een darts vereniging te benoemen tot sportwerkgever van de maand. Uiteindelijk selecteerde de WOS de Darts Bond Midden Nederland. Een prachtige prestatie die opnieuw bewijst dat de organisatie van onze dartssport de laatste jaren sterk verbeterd en de zaken zowel op landelijk als regionaal niveau beter en professioneler aangepakt worden. De NDB is hier trots op en wil de DBMN feliciteren met het feit dat zij sportwerkgever van de maand mei 2013 zijn.
Hieronder het interview tussen de WOS en Arjan Luijendijk, voorzitter van de DBMN.
ARNHEM - 6 mei 2013
Dartsbond Midden Nederland (DBMN) is de Sportwerkgever van de maand mei. Arjan Luijendijk dartte altijd al graag thuis en in het café, speelde vanaf 1999 competitie en werd acht jaar gelden vrijwilliger bij DBMN. Sinds vijf jaar is hij er voorzitter. “Ik ben trots op de professionaliteitslag die we de afgelopen vijf jaar hebben gemaakt.”
Hoeveel leden telt de vereniging? "Wij hebben 2.650 leden."
En hoeveel professionele krachten? "Wij hebben één werknemer in dienst. Zij is officemanager en werkt twintig uur per week voor DBMN. Zij verzorgt de ledenadministratie en onderhoudt alle contacten met de leden. Incidenteel vragen wij ook wel eens iemand voor een specifieke taak die we niet vanuit de vrijwilligerstak vervuld krijgen. Diegene krijgt daar dan een vrijwilligersvergoeding voor."
Hoeveel vrijwilligers zijn er? "Er zijn ongeveer 25 vrijwilligers. Zij regelen voornamelijk wedstrijdtechnische zaken. De baancontroleurs, toezichthouders bij de wedstrijden, leden van de tuchtcommissie en de bestuursleden zijn allemaal vrijwilligers."
Wie is er verantwoordelijk voor het werkgeverschap? "Dat is het hele bestuur, maar het contact met de medewerker loopt voornamelijk via de penningmeester. Hij gaat een keer per week bij haar langs op kantoor om de lopende zaken en eventuele bijzonderheden te bespreken. Het jaarlijkse beoordelingsgesprek voer ik samen met de penningmeester met haar. In de praktijk is gebleken dat alleen een jaarlijks beoordelingsgesprek wat weinig is en dat er ook behoefte is aan een voortgangsgesprek. Dat gebeurt het ene jaar wel en het andere niet. Het bestuur of de medewerker zelf geeft het aan als het gevoel ontstaat dat dat nodig is."
Wie stuurt de vrijwilligers aan? "Onze organisatie heeft een piramidestructuur. Het bestuur delegeert taken aan de voorzitters van de verschillende commissies en zij sturen de vrijwilligers aan."
Hoe is het verloop binnen de vereniging? "Het verloop onder de werknemer is nul. Onze officemanager is onze eerste werknemer en zij werkt nu al zo'n zes jaar bij DBMN. Onder de vrijwilligers is het verloop iets groter. Mensen vertrekken meestal om de standaardredenen: ze stoppen met de sport of hebben geen tijd meer omdat ze bijvoorbeeld kinderen krijgen."
Is het lastig om aan voldoende vrijwilligers te komen? "Dat valt mee. Het bestuur houdt de oren en ogen goed open en spreekt mensen aan als we denken dat ze iets voor ons kunnen betekenen. Voor bepaalde specifieke taken is het wel moeilijk om mensen te vinden. We zoeken nu bijvoorbeeld mensen voor pr en sponsorwerving. Zolang we die niet gevonden hebben, is het een gedeelde bestuursverantwoordelijkheid. Ik heb bijvoorbeeld de redactie van ons blaadje en van de nieuwsbrief op mij genomen en alle leden van het bestuur hebben hun eigen werkgevers gevraagd of ze interesse hadden om DBMN te sponsoren."
Zijn er nog andere zaken waar u in het werkgeverschap wel eens tegenaan loopt? "Het is lastig om te bepalen hoe wij ervoor kunnen zorgen dat onze werknemer zich kan blijven ontplooien. Wij merken dat zij wel de nodige ambitie heeft en wij willen het werk voor haar uitdagend houden. Dat zou kunnen door een opleiding of door extra taken, maar het is niet eenvoudig daar invulling aan te geven. Wat ook wel eens onhandig is met maar één werknemer, is dat er niemand is om haar taken over te nemen als zij een keer ziek of afwezig is. Dat soort zaken is toch makkelijker te regelen als je collega's hebt."
U noemde een eventuele opleiding voor de werknemer, zijn er ook opleidingsmogelijkheden voor de vrijwilligers? "Die zijn er voornamelijk op het gebied van de jeugdsport. De landelijke dartsbond organiseert af en toe cursussen voor jeugdbegeleiders. Zelf leiden we eigenlijk alleen op voor het uitvoeren van specifieke taken voor onze vereniging."
Zijn er samenwerkingsverbanden met andere verenigingen of instanties? "We werken veel samen met de landelijke bond op het gebied van jeugd en toernooien en af en toe ook met onze zusterorganisaties. Als de gelegenheid zich voordoet faciliteren wij graag voor stichtingen die zich inzetten voor mensen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking. Dan stellen we bijvoorbeeld materialen beschikbaar, of we organiseren een activiteitenmiddag. Dat gebeurt niet heel vaak, maar we staan er zeker voor open."
Waar bent u het meest trots op binnen de vereniging? "Ik ben trots op de professionaliteitslag die we de afgelopen vijf jaar hebben doorgemaakt, geleid door onze vrijwilligers. We hebben een goede bestuurlijke invulling, hebben een medewerker in dienst kunnen nemen, een bedrijfspand gehuurd en we hebben een goede slag geslagen op het gebied van automatisering."
Wat zijn de plannen en ambities voor de komende jaren? "We willen meer nadruk leggen op de jeugd. Darts is een sport die heel gevoelig is voor media-aandacht, dat merkte je bijvoorbeeld toen Raymond van Barneveld veel op tv was. Toen liep het bij wijze van spreken storm bij de aanmeldingen. Nu is dat veel minder. Wij proberen de jeugd te enthousiasmeren door het organiseren van evenementen en toernooien. De landelijke bond ondersteunt daarbij. Daarnaast willen we ons in blijven zetten voor het bieden van dienstverlening met een hoge kwaliteit. Dat doen we bijvoorbeeld door ons te richten op sociale media als Facebook en Twitter en we bekijken nu de mogelijkheid om apps te ontwikkelen. Het is immers echt van deze tijd om op je smartphone een uitslag in te voeren, te kunnen zien wat je eigen scores zijn of wat het adres is van de speellocatie van die avond."