Historie: TOTO Dutch Open Darts
22 januari 2024
Het is zonder meer het grootste dartsfeest ter wereld: de TOTO Dutch Open Darts. Duizenden deelnemers uit tientallen verschillende landen komen van 1 tot en met 4 februari aanstaande weer naar De Bonte Wever in Assen. Daar worden na vier dagen darts en gezelligheid op zondag de nieuwe kampioenen gekroond. Welke toppers gaan Berry van Peer en Aileen de Graaf opvolgen als winnaars bij de heren en dames in Assen?
Er zijn maar weinig dartstoernooien met een rijkere historie dan de Dutch Open Darts. De allereerste editie vond meer dan vijftig jaar terug plaats in 1973. Toen heette het toernooi nog officieel het Open Nederlands Kampioenschap en werd het eerst niet onder auspiciën van de Nederlandse Darst Bond georganiseerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1979. Die editie werd gewonnen door Daniel Serie bij de heren en Irma Joosse bij de dames.
In 1986 werd er geschiedenis geschreven. Tijdens het Open Nederland van 2 februari werden er voor het eerst tv-opnames gemaakt van darts in Nederland. Het toernooi werd gespeeld in Badminton Centrum Nieuwegein en duurde toen nog maar een dag. Een jaar later, toen het toernooi een recordaantal van 1457 inschrijvingen had, werd voor het eerst serieus nagedacht om de verschillende wedstrijden over meerdere dagen te verspreiden.
Nederlandse winnaars
In de jaren die volgden, groeide het toernooi steeds verder. Inmiddels hadden meerdere Nederlandse dames al eens op de hoogste trede van het podium gestaan: Johanna Schipper, Josefien Hendriksen en Valerie Maytum. De enige Nederlandse heer die dat klusje in de beginjaren klaarde was Jilles Vermaat in 1982. Met name de buitenlandse dartspelers waren in eerste instantie succesvol, vooral in het herentoernooi.
Vrijwel iedereen verwachtte in 1989 dan ook dat het koppeltoernooi van het Harrows Open Nederland een Engelse aangelegenheid zou worden. Freddy Clark en Lee Topper, twee bekende Engelse county-darters, bereikten niet geheel verrassend de finale. Zij namen het daarin op tegen de verrassende Roland Scholten en Paul Hogenboom. De Nederlandse heren wonnen de finale met 3-2 en werden daarmee de eerste landgenoten die het koppeltoernooi op hun naam schreven.
Het steeds groter wordende toernooi had toen al meerdere locaties aangedaan. Van het Haags Congresgebouw tot Nieuwegein, en van de Flevohof tot Noordwijkerhout. Vanaf 1995 werd de Dutch Open Darts in Delden gespeeld. Dat was ook het jaar dat Francis Hoenselaar definitief opstond. Voor het eerst in haar carrière schreef zij dat jaar het toernooi op haar naam.
Uit een deelnemersveld van 206 dames, waaronder de gehele Engelse, Duitse en Belgische top, reikte Hoenselaar tot de finale. Tegenstander was daarin de taaie Deta Hedman. Voor het oog van tweeduizend mensen won de Nederlandse via dubbel één de titel. “Heerlijk, meer wil ik er niet over zeggen”, zo vertelde Hoenselaar vlak na afloop. Er volgden tranen van blijdschap; de Dutch Open-titel betekende alles voor haar. Ook de drie volgende edities van het damestoernooi zou Hoenselaar op haar naam schrijven.
Driedaags toernooi
De organisatie besloot de Dutch Open Darts vanaf 1997 over drie dagen te verspreiden. De voornaamste reden daarvan was het nog altijd groeiende deelnemersveld en de toegenomen belangstelling voor de dartsport. Inmiddels kwamen meerdere televisieploegen, maar ook de schrijvende pers en NOS Radio 1 naar Delden. Een jaar later verzorgde televisiezender SBS6 voor de eerste live-uitzending van de Dutch Open Darts. De droomfinale was uiteraard Raymond van Barneveld tegen Phil Taylor, maar beide mannen gingen er vlak voor de eindstrijd uit. Uiteindelijk won Alan Warriner van Peter Evison en moest Van Barneveld nog even wachten op zijn eerste Dutch Open-titel.
Die overwinning kwam er enkele jaren later, in 2001. Omdat de locatie in Delden te klein werd, was de Dutch Open Darts verhuisd naar De Bonte Wever in Slagharen. Raymond van Barneveld stond in de finale van het herentoernooi tegenover de Duitser Andree Welge. Na de eerste set leek het duel al bijna voorbij voor Van Barneveld. Hij liep moeilijk over de oche en iedereen dacht dat hij een zweepslag had gehad. Achteraf bleek het verhaal anders; Van Barneveld had nieuwe schoenen aan en deze zaten veel te krap. Nadat de manager van de Nederlander andere schoenen ophaalde, kon Van Barneveld weer door. En hoe; met een overwinning van 4-0 in sets pakte hij zijn eerste Dutch Open-titel.
9-darter
De editie van 2002 was er in meerdere opzichten eentje voor in de geschiedenisboeken. Het was het eerste jaar in De Koningshof te Veldhoven, omdat De Bonte Wever in Slagharen was afgebrand. Het hoogtepunt van het weekend volgde in de finale. Daarin gooide Shaun Greatbatch tegen Steve Coote een 9-darter, de eerste live op televisie. Het publiek in de zaal ging volledig uit zijn dak. Jaren later, in 2015, zou Darryl Fitton dat kunstje in de finale tegen Martin Adams nog eens herhalen.
De 25e editie van de Dutch Open Darts in 2003 kende 5135 inschrijvingen. Ter vergelijking: in 1996 lag dat aantal nog op 1786. Het geeft wel aan wat de Lakeside-overwinningen van Raymond van Barneveld en de enorme interesse in de dartsport teweeg hebben gebracht. Een jaar later stonden zowel Van Barneveld als Francis Hoenselaar met de beker omhoog. Hoenselaar versloeg Trina Gulliver, terwijl Van Barneveld met Gary Robson afrekende.
De laatste Dutch Open-titel van Raymond van Barneveld volgde in 2006. Hij hield de beker toen voor de derde keer omhoog, nadat hij in een beslissende set afrekende met de latere meervoudig wereldkampioen Gary Anderson. Voor Francis Hoenselaar was haar overwinning van 2004 de laatste; zij won toen voor de zevende keer de Dutch Open Darts.
Veldhoven bleek in de jaren daarna geen Nederlandse winnaars bij de heren en dames meer op te leveren. Het zou tot 2014 duren voordat er weer individueel succes in deze categorieën volgde. In dat jaar verhuisde het toernooi van Brabant naar Drenthe: naar De Bonte Wever in Assen. Het werd het jaar van een nieuw Nederlands damestalent: Aileen de Graaf. Zij schreef de editie van 2014 op haar naam en prolongeerde de titel een jaar later.
Pas in 2019, dertien jaar na de laatste overwinning van Raymond van Barneveld, zegevierde weer een Nederlandse heer op het Dutch Open-podium. Richard Veenstra uit Ossenzijl was met 3-1 in sets te sterk voor Ryan Hogarth. Een jaar later pakte Aileen de Graaf inmiddels alweer haar derde individuele titel bij de dames in Assen.
Sinds de allereerst editie van het toernooi werd er in 2021 voor het eerst geen Dutch Open Darts georganiseerd. Het coronavirus gooide roet in het eten. Ook in 2022 leek er even geen toernooi te zullen zijn, maar uiteindelijk bood het zomerseizoen uitkomt. In plaats van de winterperiode werd de editie van 2022 in juni gehouden. Het herentoernooi kreeg een prachtige winnaar in Jelle Klaasen, die voor het eerst de titel pakte.
Vorige editie
Ook vorig jaar werden we verwend, met zowel een Nederlandse winnaar bij de heren als bij de dames. Berry van Peer won de titel in Assen. Hij versloeg Andy Baetens in de finale met 3-1 in sets. Aileen de Graaf pakte haar vierde Dutch Open-titel ten koste van de talentvolle Beau Greaves (5-2 in legs). Ook de titels bij de koppeltoernooi van de heren (Christian Kist en Michael Stoeten), het jongenstoernooi (Sydnee de Vries), het aspirantentoernooi (Ruben Baalmans) en het nieuwe warming-up toernooi (Wesley Plaisier en Lerena Rietbergen) gingen naar Nederlanders.
De komende editie van de TOTO Dutch Open Darts wordt van 1 tot en met 4 februari gehouden. De inschrijving is inmiddels gesloten. In totaal zijn er 6.677 inschrijvingen. Het belooft wederom een geweldig evenement te worden voor iedereen.
Wil je komen kijken tijdens het toernooi? Of ben je op zoek naar meer informatie? Alles over de TOTO Dutch Open Darts is te vinden op deze speciale website.
De loting voor de verschillende toernooien komt einde van deze week online!