Historie: de WDF World Cup

11 september 2023

0b6eb7b879847c2cc550d7af3034aa1c

Het is waarschijnlijk het meest prestigieuze en historierijke toernooi van de World Darts Federation: de WDF World Cup. Sinds de allereerste editie in 1977 strijden tientallen landenteams van over de hele wereld om de twee jaar om het wereldkampioenschap. Van 26 tot en met 30 september spelen de Nederlandse darters de World Cup in het Deense Esbjerg. Tijdens deze editie komen in totaal bijna 500 spelers uit 54 verschillende landen in actie.

Onze Nederlandse heren wonnen tijdens vorige edities maar liefst vier keer de overall-titel op de WDF World Cup (2005, 2007, 2009 en 2019). Onze dames pakten deze hoofdprijs twee keer (2001 en 2017) en de Nederlandse jeugd nam de prestigieuze titel net als de heren vier keer mee naar huis (2005, 2007, 2015 en 2017). Wat kunnen we op basis van het verleden dit jaar van onze landgenoten verwachten?

De allereerste editie van de WDF World Cup in Londen werd gedomineerd door Wales. Leighton Rees werd in 1977 wereldkampioen. Het eerste Nederlandse succes volgde in 1987 toen Valery Maytum - die in 1980 vanuit Engeland naar Nederland emigreerde - de singlestitel bij de dames pakte. In 1991 vond de World Cup voor het eerst plaats in Nederland, in Zandvoort. De Nederlandse darters gingen er in eigen land echter niet met de eindoverwinningen vandoor.

wk 1991De eerste Nederlandse singlestitel bij de heren volgde twee jaar later. Roland Scholten won toen in Las Vegas de WDF World Cup. Tijdens dezelfde editie pakten Valery Maytum en Francis Hoenselaar de koppeltitel. Vier jaar later was het Raymond van Barneveld in Perth (Australië) die er met de singlestitel vandoor ging. Vanaf dat moment deden de Nederlandse darters eigenlijk continu mee om de eindoverwinningen op de World Cup. Raymond van Barneveld prolongeerde zijn singlestitel in 1999 in Zuid-Afrika. Twee jaar later was er groot succes voor Francis Hoenselaar die de singlestitel pakte, het koppeltoernooi met Mieke de Boer won en de overall-titel op haar naam schreef.

overall kampioen 2001 Francis Mieke

Medailleregen in Perth
Het eerste jeugdsucces volgde in 2003. Jerry Hendriks won toen bij de jongens de wereldtitel in het Franse Epinal. Raymond van Barneveld werd tijdens die editie voor de derde keer WDF-wereldkampioen. Twee jaar later volgde een medailleregen in Perth. Zo werd Dick van Dijk wereldkampioen bij de heren, wonnen Van Barneveld en Scholten het koppeltoernooi en gingen de Nederlandse heren (Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Dick van Dijk en Niels de Ruiter) er met de overall-titel vandoor. De Nederlandse jeugdspelers waren onoverwinnelijk; Jonny Nijs (jongens) en Carla Molema (meisjes) werden individueel wereldkampioen, wonnen samen de koppeltitel en pakten ook het overall-klassement.

In 2007 was Nederland voor de tweede keer gastheer van de WDF World Cup. In Rosmalen wonnen Mario Robbe en Joey ten Berge het koppeltoernooi en was er tevens overall-winst voor de Nederlandse heren (Joey ten Berge, Niels de Ruiter, Co Stompé en Mario Robbe). Maarten Pape en Thea Kaaijk pakten het koppeltoernooi en sleepten ook de overall-titel bij de jeugd in de wacht. Twee jaar later werden de Nederlandse heren overall-kampioen in Charlotte (Verenigde Staten) en werd ook het teamtoernooi gewonnen. Het Nederlandse herenteam bestond toen uit Joey ten Berge, Willy van de Wiel, Daniel Brouwer en Frans Harmsen.

wk kampioenJimmy Hendriks schreef in 2011 het jongenstoernooi in Ierland op zijn naam. Het was het enige Nederlandse succes tijdens deze World Cup, die verder werd gedomineerd door Engeland. Twee jaar later pakte Wesley Harms de singlestitel bij de heren in Canada. Harms werd samen met Richard Veenstra in 2015 wereldkampioen koppels in Antalya (Turkije). Maikel Verberk werd wereldkampioen bij de jongens, won samen met Justin van Tergouw de koppels en sleepte ook de gemende koppeltitel met Kyana Frauenfelder in de wacht. Mede dankzij de drie titels van Maikel veroverde het Nederlands jeugdteam ((Justin van Tergouw, Maikel Verberk, Kyana Frauenfelder en Layla Brussel) ook de overall-titel bij de jeugd.

In 2017 vloog het Nederlands team helemaal naar Japan voor de World Cup in Kobe. Justin van Tergouw werd wereldkampioen bij de jongens en won ook de koppeltitel met Wessel Nijman. Van Tergouw en Layla Brussel wonnen ook nog de gemende koppeltitel in Kobe. De Oranje-jeugd (Justin van Tergouw, Wessel Nijman, Lerena Rietbergen en Layla Brussel) maakte het feest compleet door ook de overall-titel binnen te slepen. De Nederlandse dames (Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Vanessa Zuidema en Sharon Prins) pakten in Japan het teamtoernooi en wonnen net als de jeugd de overall-titel.

justin wessel

De laatste WDF World Cup werd vier jaar geleden in Roemenië gehouden. De Nederlandse heren (Martijn Kleermakers, Jeffrey Sparidaans, Luc Peters en Chris Landman) wonnen daar het overall-klassement. In 2021 zou het wereldkampioenschap al in Denemarken plaatsvinden, maar vanwege de coronapandemie ging dat toernooi niet door. Van 26 tot en met 30 september krijgt het Nederlands Team eindelijk weer de gelegenheid om mooie resultaten neer te zetten tijdens de WDF World Cup.

De selectie voor de World Cup is enige tijd geleden al bekendgemaakt en is hier te bekijken. De komende tijd stellen wij de Nederlandse spelers verder aan jullie voor. Tijdens het evenement blijft je op de hoogte van alle verrichtingen via onze social media: Facebook, Twitter en Instagram. Alle wedstrijden zijn tevens live te volgen via DartConnect.

Overzicht Nederlandse titels tijdens de WDF World Cup:
Heren singles: Roland Scholten (1993), Raymond van Barneveld (1997, 1999, 2003), Dick van Dijk (2005), Wesley Harms (2013).
Dames singles: Valery Maytum (1987), Francis Hoenselaar (2001).
Jongens singles: Jerry Hendrinks (2003), Jonny Nijs (2005), Jimmy Hendriks (2011), Maikel Verberk (2015), Justin van Tergouw (2017).
Meisjes singles: Carla Molema (2005).
Heren koppels: Raymond van Barneveld/Vincent van der Voort (2005), Mario Robbe/Joey ten Berge (2007), Wesley Harms/Richard Veenstra (2015).
Dames koppels: Valery Maytum/Francis Hoenselaar (1993), Francis Hoenselaar/Mieke de Boer (2001).
Jongens koppels: Maikel Verberk/Justin van Tergouw (2015), Justin van Tergouw/Wessel Nijman (2017).
Mixkoppels jeugd: Jonny Nijs/Carla Molema (2005), Maarten Pape/Thea Kaaijk (2007), Maikel Verberk/Kyana Frauenfelder (2015), Justin van Tergouw/Layla Brussel (2017).
Teamevent heren: Joey ten Berge/Willy van de Wiel/Frans Harmsen/Daniël Brouwer (2009).
Teamevent dames: Aileen de Graaf/Sharon Prins/Anca Zijlstra/Vanessa Zuidema (2017).

Overall heren Nederland:
2005 Raymond van Barneveld/Vincent van der Voort/Dick van Dijk/Niels de Ruiter.
2007 Joey ten Berge/Niels de Ruiter/Co Stompé/Mario Robbe.
2009 Joey ten Berge/Willy van de Wiel/Daniel Brouwer/Frans Harmsen.
2019 Martijn Kleermaker/Jeffrey Sparidaans/Luc Peters/Chris Landman.

Overall dames Nederland:
2001 Francis Hoenselaar/Mieke de Boer.
2017 Aileen de Graaf/Anca Zijlstra/Vanessa Zuidema/Sharon Prins.

Overall jeugd Nederland:
2005 Jonny Nijs/Carla Molema.
2007 Maarten Pape/Thea Kaaijk.
2015 Justin van Tergouw/Maikel Verberk/Kyana Frauenfelder/Layla Brussel.
2017 Justin van Tergouw/Wessel Nijman/Lerena Rietbergen/Layla Brussel.